burn out, burn-out, ervaring, stress, overspannen, gespanenn, lichamelijke klachten, mentale klachten, sliedrecht burnout, sliedrecht burn-out

Peter S. had in 2018 een burn-out gekregen en zat als gevolg daarvan bijna een jaar thuis. Hij pakte langzaam de draad weer op, maar kreeg 1,5 jaar daarna weer last van burn-out verschijnselen. Hij zat er geestelijk en lichamelijk helemaal doorheen. Daarnaast kreeg hij ook nog eens een kransslagaderveranauwing. Zijn wereld storrte helemaal in. In dit stukje deelt hij zijn ervaring met ons. Via zijn bedrijfsarts is hij in contact met onze praktijk gekomen. Hier volgt hij inmiddels al 3 maanden een speciaal traject. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan snel verder!

“Mijn grootst angst was hartfalen tijdens inspanning”

“Ik ben heel mijn leven al chauffeur/machinist op zware voertuigen en kranen, maar durfde zelfs niet eens met een personenwagen te rijden. Ik wilde het liefst binnen blijven. Ik heb veel last gehad van paniekaanvallen, huilbuien, angstdromen, depressie en onmacht. Ik heb er negen maanden over gedaan om tot de conclusie te komen dat het zo niet langer kon. Ik had angst om te gaan slapen, fietsen, wandelen, autorijden en zelfs om mijn uit huis te gaan. Mijn grootst angst was hartfalen tijdens inspanning of als ik alleen zou zijn. Volgens mijn huisarts is die angst niet reëel. Op het moment dat ik mijn medicijnen inneem, is de kans op een hartaanval of infarct net zo groot zal zijn als bij ieder ander.

“Wat kunnen ze nou doen aan mijn problemen?”

Mijn bedrijfsarts adviseerde mij om eens contact op te nemen bij Paramedisch Centrum Twigt in Sliedrecht. Met een gevoel van: ‘Wat kunnen ze nou doen aan mijn problemen?’ Toch maar contact opgenomen met deze organisatie. Ik dacht dat ik een soort belastbaarheid test zou krijgen i.v.m. mijn hart probleem. Niets was minder waar. Ik kreeg in drie maanden tijd drie keer per week te maken met verschillende therapiën: fitness, haptonomie, voedingsadvies en kwam ik bij de psycholoog.

Na een ontspannen en professionele intake inderdaad een belastbaarheidstest gedaan en een training schema gemaakt. Goede gesprekken gehad met hele team. Het begon wat stroef, stram en onwennig, maar na een paar keer zag ik zelf progressie en voelde mezelf steeds zekerder en sterker worden. Mijn zelfvertrouwen kwam langzaam weer terug en mijn angsten werden minder. Ik had dit zelf nooit gedacht of verwacht.

“Ik voel me geweldig!”

Ik ben nu 3 maanden verder en ik voel me geweldig! Tijdens de fitnesssessies heb ik goede begeleiding gehad en daardoor veel vertrouwen gekregen in mezelf. Geen angst meer over mijn hart, omdat ik zelf had gezien dat mijn hart prima functioneert op momenten van inspanning. Al mijn angsten besproken met Psycholoog en geleerd hoe ik daar mee om kan gaan en tot op heden geen angstdromen of paniekaanvallen meer gehad. Samen met de haptonoom geleerd om mijn ademhaling onder controle krijgen. Met de voedingsdeskundige gesproken over anders en toch lekker eten en zo ben ik zonder al te veel in te leveren toch 5 kg afgevallen. Mijn angst over eventuele hartfalen is helemaal verdwenen en kan nu weer gaan en staan waar ik wil (lekker fietsen en wandelen enzv.). Ik had de laatste tijd veel last van huilbuien en paniekaanvallen tijdens autorijden. Nu heb ik nergens meer last van.

“Ik heb veel meer energie en voel me rustig, sterk en ontspannen.”

Ik kan niet verwoorden hoe dankbaar wij als familie zijn voor dit geweldige resultaat. Zonder jullie inzet en vertrouwen had mijn toekomst er waarschijnlijk anders uitgezien.

  • Joop (Haptonoom), bedankt voor het onder controle krijgen van mijn paniekaanvallen.
  • Lonneke (Fitness, fysio), bBedankt voor het terugkrijgen van mijn vertrouwen in mijn energie.
  • Ruben (Fitness, fysio), bedankt voor het beter laten presteren van mijn lichaam.
  • Mechteld (Psycholoog), bedankt voor de goede raad de fijne gesprekken en een luisterend oor.
  • Natascha (Voeding), bedankt voor de adviezen om anders en toch lekker te eten.