Overgewicht tackelen begint al op het schoolplein

Inmiddels zijn er ontelbaar veel projecten opgezet vanuit (sport)scholen, verenigingen, gemeenten en (para)medische instanties om overgewicht aan te pakken. Toch blijft het percentage Nederlanders met overgewicht stijgen. Afvallen tot een gezond gewicht blijkt niet eenvoudig: het merendeel jojoot na een dieet weer terug naar het oude gewicht. Om overgewicht te tackelen moeten we kinderen al vanaf jonge leeftijd wijzen op het belang van gezonde voeding en beweging, stelt Peter Weijs, hoogleraar Voeding en Beweging aan het Amsterdam UMC en lector bij de Hogeschool van Amsterdam.

Minder overgewicht door interventieprogramma

Weijs bedacht samen met promovendus Nicole Toussaint een leefstijl-interventieprogramma bestaand uit workshops aan peuterleiders en aangepaste schoolpleinen voor voorscholen. De resultaten lijken veelbelovend: zo gebruiken de kinderen op het speelplein meer verschillende spieren en zijn de medewerkers die de workshop hebben gevolgd zich bewuster van een gezonde leefstijl. Op basis van deze resultaten verwachten Weijs en Toussaint dat andere voorscholen zullen volgen. Overgewicht, inclusief obesitas, komt bij 13 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar voor, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2017. Dat vinden wij erg hoog. Juist daarom is het belangrijk dat er op school, maar ook thuis aandacht is voor gezond eten en veel bewegen. Springen, rennen en hinkelen: elke vorm van bewegen is goed! Tevens is het belangrijk dat er aandacht komt voor gezond eten en drinken.

Schoolplein zorgt voor minder overgewicht

In het leefstijl- en interventieprogramma van Weis en Toussaint worden ook de schoolpleinen onder handen genomen. De schoolpleinen worden aangepast om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Een parcours waarbij kinderen bijvoorbeeld over een evenwichtsbalk lopen of door autobanden springen zorgt ervoor dat ze op het plein meer verschillende spieren gebruiken. Ook zijn de nieuwe schoolpleinen ingedeeld in verschillende gebieden: waar de kinderen mogen fietsen, mag ook alleen gefietst worden. Zo hoeven de kinderen zich niet in te houden. Hierdoor bewegen de kinderen meer en kan ook makkelijker in de gaten worden gehouden wanneer een kind niet beweegt.

Voldoende beweging en gezonde voeding = minder overgewicht

Een aantal jaren terug was er nog weinig aandacht voor gezonde voeding en motorische ontwikkeling bij scholen en kinderopvang, aldus Mai Chin A Paw, hoogleraar jeugd en gezondheid bij Amsterdam UMC. ‘Het gaat erom dat kinderen opgroeien met gezonde voeding en voldoende beweging op school én thuis. Dat klinkt logisch, maar is in de huidige maatschappij helaas niet vanzelfsprekend. Het is goed dat zo’n voorschool daar aandacht aan geeft, want kinderen kunnen niet jong genoeg beginnen.’

Hoe kunnen wij helpen bij overgewicht?

Heeft u hulp nodig om uw kind genoeg te laten bewegen?
Wij bieden kidsfitness aan op de woensdag- en vrijdagmiddag.
Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak!

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-tackelen-van-overgewicht-begint-al-op-het-speelpl ein-wat-je-nu-meegeeft-nemen-ze-in-de-jaren-die-komen-mee-~b1f3c19b/