Fysiotherapie voor bekkenklachten is gericht op de behandeling van klachten die te maken hebben met het functioneren van het bekken, enerzijds als (benig) onderdeel van het skelet en anderzijds gerelateerd aan de organen die er in liggen en hun functie.

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij een goede houding; samen met de (onder)rug- en buikspieren zorgt hij voor onze rompstabiliteit. Deze spieren vormen samen ons spierkorset, tegenwoordig ook vaak aangeduid met ‘core’ of ‘powerhouse’. Vanuit een sterke romp kunnen onze ledematen hun bewegingen goed uitvoeren. Omgekeerd is om bekken en bekkenbodem optimaal te laten functioneren een juiste stand van het skelet nodig.

Daarnaast kunnen ook aandoeningen/ziekten van de (onder)buikorganen invloed hebben op het functioneren van bekken en bekkenbodem.

Bij een eerste onderzoek zullen we dus altijd proberen uit te vinden hoe deze factoren elkaar onderling beïnvloeden.

Wat is bekkenpijn

Het meest bekend is bekkeninstabiliteit, ontstaan tijdens de zwangerschap of bevalling. Maar ook andere vormen van pijn in, aan of rond het bekken kunnen voorkomen; door absolute scheefstand van het skelet dan wel ten gevolge van overmatige of verkeerd verdeelde spanning. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan zijn door een trauma.

Ook orgaanklachten kunnen echter secundair de (spier)balans verstoren en daardoor pijnklachten aan bekken en/of onderrug veroorzaken (b.v. IBS, spastische dikke darm of ontsteking aan blaas, prostaat of eierstokken).

Soms ligt dit minder voor de hand of vinden we de exacte oorzaak nooit. In ieder geval zullen we proberen een beter evenwicht te zoeken en zo de klachten verhelpen of in ieder geval beter hanteerbaar te maken, zodat u er optimaal mee kunt omgaan.

(In)continentie voor urine en ontlasting

Als de bekkenbodem goed functioneert draagt hij niet alleen bij aan een juiste houding, maar gaat hij ook op de juiste door ons gewenste momenten open en dicht, zodat wij onze urine en ontlasting op die plaats en tijd deponeren, die wij zelf hebben uitgekozen.

Continentie is iets wat wij ons bij een normale ontwikkeling in onze kinderjaren hebben aangeleerd. Aangeboren afwijkingen, verkeerde gewoontes (te weinig drinken/jezelf geen tijd gunnen om naar toilet te gaan) of (psycho)traumata kunnen de ontwikkeling van een normaal plasritme en normale stoelgang in de weg staan.

Grofweg zijn er twee oorzaken te noemen, waardoor dit anders loopt dan wij zouden wensen.

De bekkenbodem is niet krachtig genoeg. Dit kan een gevolg zijn van beschadiging, overbelasting of gebrek aan training. Soms is ook de zenuwvoorziening onvoldoende, dit kan zowel vanaf de geboorte zijn of later ontstaan.

De bekkenbodem is te krachtig aangespannen. Er ontstaan problemen als obstipatie of een lekkende blaas of darm, omdat op een gegeven moment de geproduceerde urine of ontlasting er toch uit wil.

Ook hierbij is het weer de bedoeling om er via vragen en onderzoeken achter te komen wat de oorzaak is en hoe we via gedragsveranderingen en oefeningen een oplossing kunnen zoeken.

Fysiotherapie voor bekkenklachten voor iedereen

Uitgaande van bovenstaande kan fysiotherapie voor bekkenklachten dus voor iedereen; man of vrouw, volwassene of kind ooit de aangewezen therapie zijn.

Wilt meer informatie over fysiotherapie voor bekkenkalchten of wilt u een afspraak inplannen? Dat kunt u doen door telefonisch contact op te nemen via 0184 – 414320, een mail te sturen naar info@pmctwigt.nl of door onderstaand contactformulier in te vullen. Er wordt dan samen gekeken naar een geschikt moment om de afspraak in te plannen.

Neem contact op.

    Voornaam

    Achternaam

    Email

    Telefoon

    Bericht

    Call Now Button