Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die zich verder heeft gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom middels een meerjarige (master)opleiding. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueeltherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen.

Wat is manuele therapie

Het doel van deze therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast (manipulaties en mobilisaties). Het behandelprogramma van de manueeltherapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wanneer naar een manueeltherapeut

Als u een gewricht slecht kunt bewegen of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Manuele therapie kan hulp bieden bij onder andere hoofdpijn, nekklachten, rugklachten, schouderklachten,  knieklachten duizeligheid en diverse klachten van de armen of benen.

Voor wie is manuele therapie bedoeld

Deze vorm van therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Een verwijzing is niet nodig.

De werkwijze van een manueeltherapeut

Naast screening bestaat de eerste afspraak uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueeltherapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. De manueeltherapeut bespreekt samen met u de uitkomsten van het onderzoek en de behandelmogelijkheden. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

De kosten voor manuele therapie

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Neem contact op.

  Voornaam

  Achternaam

  Email

  Telefoon

  Bericht

  Call Now Button