Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en lymfevocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van lymfevocht.

We onderscheiden meerdere vormen:

 • primair lymfoedeem: een aangeboren en erfelijke aandoening, waarbij het lymfestelsel niet goed is aangelegd.
 • secundair lymfoedeem: een aandoening die ontstaat na een operatie, radiotherapie, trauma enz.
 • veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten)
 • lipoedeem: vet- en vochtophoping. Dit is een pijnlijke chronische aandoening.

Lymfoedeem wordt afgevoerd door het lymfesysteem en lymfeknopen. De lymfeknopen staan in contact met de bloedbaan. Eiwitten en lymfevocht komen zo weer terug in de bloedbaan. Het lymfesysteem lijkt op de bloedsomloop. Het lymfestelsel is alleen een afvoerend systeem.

Wat doet de lymfetherapeut

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

 • Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen.

 • Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

 • Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd.

 • Lymf Taping

Lymfe is een helder vocht dat circuleert in en rondom de weefsels van het lichaam. Via lymfevaten en lymfeknopen worden afvalstoffen uit de weefsels weggevoerd. Lymfoedeem ontstaat wanneer de transportcapaciteit voor de afvoer van de lymfe niet toereikend is; dus als er sprake is van mechanische insufficiëntie. Lymf Taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept dat uitermate geschikt is om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale Cure Tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de initiële lymfevaatjes beter kunnen openen. De stroken tape werken tevens als geleider van prelymfe, zodat afvoer naar een ander gebied mogelijk is.

Neem contact op.

  Voornaam

  Achternaam

  Email

  Telefoon

  Bericht

  Call Now Button