google, fysiotherapeut, Sliedrecht, Fysiotherapie

Het internet is alwetend. In de enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is, is een antwoord te vinden op élke vraag. Belangrijk is wel dat u de júiste vraag stelt en de (vaak uiteenlopende) antwoorden naar waarde kunt beoordelen, zodat u geen foute conclusies trekt over uw klachten of zelfs aan de slag gaat met onjuiste adviezen. Nu meer en meer mensen Dokter Google raadplegen bij lichamelijke klachten en zelf gaan dokteren hoe ze die problemen kunnen aanpakken, is het tijd om bij dit fenomeen stil te staan. Gaat u bij lichamelijke klachten naar de fysiotherapeut of raadpleegt u ‘Dokter Google’? En is dat wel zo verstandig?

De fysiotherapeut is de specialist

Voelt u pijn of heeft u andere klachten tijdens het bewegen, dan neigt u er wellicht al snel naar om internet te raadplegen voor advies. Wat zou er aan de hand kunnen zijn en hoe zorg ik zelf voor verbetering of verlichting? De informatie op internet is overvloedig en compleet, maar soms zijn de gegeven adviezen tegenstrijdig of passen nét niet helemaal bij uw persoonlijke situatie. Welke advies moet u dan geloven? En hoe weet u zeker dat de geadviseerde oefeningen wel precies bij uw specifieke situatie passen en niet juist de boel zullen verergeren? De juiste interpretatie van al die informatie, vergt kennis van het menselijk lichaam in combinatie met uw specifieke klachten. En daar kan Google u niet mee helpen. Wij als fysiotherapeut hebben die specialistische kennis wel.

Fysiotherapie helpt niet enkel bij beweegklachten

Een bijkomstig aandachtspunt van oplossingen googelen, is dat u zelf snel geneigd bent te zoeken in de richting die u al kent. Bij bewegingsklachten is het logisch om in de richting van fysiotherapie te zoeken. Maar fysiotherapie kan ook van toegevoegde waarde zijn bij aandoeningen waarbij u misschien niet zo snel aan fysiotherapie denkt, zoals Parkinson en COPD. Als u met dergelijke klachten naar de huisarts gaat, kan deze de juiste inschatting maken en eventueel wel doorverwijzen naar de fysiotherapeut. 

Dokter Google als hulpmiddel

Let dus goed op als u internet gebruikt om te zoeken naar een oplossing voor uw klachten, want verschillende oorzaken kunnen leiden tot dezelfde klachten en bepaalde klachten kunnen verlicht worden op manieren waarbij u niet stilstaat als leek. Bovendien kunnen er andere zaken meespelen die van invloed zijn op uw klachten, waar u zelf niet zo 1-2-3 aan zou denken. De informatie die u over uw klachten vindt op internet, kan u wel inzicht geven om uw klachten beter te kunnen beschrijven. Dit kan helpen tijdens een bezoek aan onze fysiotherapiepraktijk. Op basis van een lichamelijk onderzoek gecombineerd met uw omschrijving van uw klachten, kunnen wij een diagnose stellen en een behandelplan maken. 

Juist die specialistische kennis van ons als fysiotherapeut, is noodzakelijk om zeker te weten dat de behandeling en de oefeningen goed op uw situatie zijn afgestemd.

Gebruik de juiste bronnen

Als u dan toch actief bezig wilt zijn met uw gezondheid en meer wilt weten over uw klachten, gebruik dan in ieder geval bronnen waarvan u weet dat ze betrouwbaar zijn. Raadpleeg bijvoorbeeld onze website, waar u veel informatie kunt vinden over allerlei lichamelijke klachten en de behandelingen die wij daarvoor bieden. Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: ook hier geldt dat de juiste interpretatie van uw klachten door een specialist onmisbaar is.

Heeft u lichamelijke klachten? Neem dan contact op met PMC Twigt

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het bewegen? Ga niet zelf aan het dokteren, maar neem contact met ons op. Wij helpen u graag om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven. Bel tel: 0184414320 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@pmctwigt.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 

alcohol, sportpresstaties, sportblessure, blessure

De terrassen zijn weer (deels) geopend en dat betekent dat u ‘eindelijk’ weer een drankje mag gaan nuttigen buitenshuis. Deze vrijheid nodigt misschien uit om meteen (flink) wat alcohol te nuttigen. Bent u tegelijk ook (weer) actief aan het sporten? Dan willen wij u toch adviseren om op te passen met het alcoholgebruik. Ondanks dat de ‘3e helft’ een bekend fenomeen is, gaan sport en alcohol namelijk niet goed samen. Wij vertellen u over de effecten van alcohol op uw (sport)lichaam.

 

  • Vochtverlies is prestatieverlies 

 

Wanneer u intensief aan het sporten bent, verliest u vocht door het zweten. Alcohol zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat u (extra) vocht uit het lichaam onttrekt, waardoor u vaker moet plassen en uw lichaam nog meer uitdroogt.  Wist u dat 2% vochtverlies al een negatief effect heeft op uw sportprestatie? Daarnaast kan vochttekort ook nog eens zorgen voor spierkrampen. 

 

  • Uitputtingsslag

 

Wanneer er een (sport)prestatie van u gevraagd wordt, heeft u hier energie voor nodig en deze komt voornamelijk voort uit koolhydraten. Wanneer u alcohol genuttigd heeft, gebruikt uw lichaam deze koolhydraten niet voor energie, maar voor het afbreken van de alcohol. Hierdoor houdt u weinig koolhydraten over en bent u dus eerder vermoeid. 

 

  • Over de grens

 

Net als het sporten met verdoving of pijnstillers, is het af te raden om te sporten met alcohol op. Alcohol zorgt namelijk voor het verminderen van uw pijngevoel, waardoor u sneller over uw grens heen kunt gaan. Dit zorgt bijv. voor overbelasting en/of een grotere kans op blessures. 

 

  • Kans op hartritmestoornissen

 

Misschien herkent u het wel: u heeft een avondje goed door gedronken en u merkt dat uw hart de volgende dag flink te keer gaat. Dit komt doordat alcohol zorgt voor een verwijding van uw bloedvaten en uw hart dus harder moet pompen om de zuurstof overal in uw lichaam te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat met overmatig alcoholgebruik uw spieren te weinig zuurstof krijgen en er zelfs hartritmestoornissen of spierletsel ontstaat. Dit is voor u als sporter geen ideaal scenario. 

 

  • Vermindering van reactievermogen

 

Alcohol zorgt voor een achteruitgang van uw concentratie- en coördinatievermogen. Hierdoor wordt uw reactievermogen trager en neemt u vaker meer risico’s. Dit kan ervoor zorgen dat u eerder een blessure oploopt.

  • Tekort aan vitamines en mineralen

Iemand die regelmatig alcohol drinkt, eet minder en krijgt daardoor minder vitamines en mineralen binnen en dan met name vitamine B1 (thiamine). Uw lichaam maakt deze vitamines en mineralen helaas niet zelf aan, dus is het belangrijk dat u eten met voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.  Vitamine B1 zorgt ervoor dat uw lichaam energie kan halen uit voeding en speelt een rol bij het aanmaken van hersencellen. Daarnaast helpt deze vitamine bij de afbraak van alcohol, mits het natuurlijk voldoende aanwezig is in uw lichaam. 

 

  • Kans op meer spierpijn

 

Iedereen weet dat de lever een belangrijk orgaan is in het afbraakproces van alcohol.  Naast alcohol wordt ook het melkzuur wat zich vormt in uw spieren tijdens het sporten, in de lever afgebroken. Omdat alcohol wordt gezien als een gifstof, kiest de lever ervoor om deze stof als eerste af te breken, waardoor het melkzuur zich ophoopt in de spieren. Dit veroorzaakt meer spierpijn dan u normaal misschien gewend bent. 

Sportblessures bij PMC Twigt

Uiteraard moet een drankje op z’n tijd kunnen, maar wij adviseren wel om met name voor het na het sporten, deze negatieve effecten in gedachten te houden. Mocht u nu toch onverhoopt met klachten komen te zitten, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Onze (Sport)fysiotherapeuten  helpen u hier graag bij.