Man heeft last van smartphone nekpijn door het vele gebruik van zijn apps in Sliedrecht

Nog even snel dat ene berichtje versturen in bed. Of de hele middag op uw telefoon zitten omdat alles tegenwoordig digitaal gaat. Hoewel we ondertussen allemaal weten dat het niet gezond is en we er nekklachten van kunnen krijgen, maken we ons er allemaal schuldig aan. Gemiddeld zitten we 4 uur per dag op onze smartphone of tablet. Hoe kunnen we dan smartphone nekpijn voorkomen? 

 

Hoe ontstaat smartphone nekpijn?

Wanneer we op onze smartphone of tablet kijken, buigen we vaak naar voren. Onze houding verandert. We kantelen onze nek met ongeveer 45 graden. Dat staat gelijk aan 22 kilo extra druk op de nekwervels. Hierdoor kunnen pijnlijke nekklachten ontstaan, die vaak beginnen in het nekgebied en zich kunnen uitstrekken tot de schouder, arm en rug.  Sinds de opkomst van de smartphone zien we bij PMC Twigt steeds meer mensen komen met smartphone nekpijn.

 

Oefeningen bij smartphone nekpijn

Als u last hebt van klachten, kunt u verschillende oefeningen doen die de nek helpen ontspannen. Aan de hand van onderstaande video ziet u welke oefeningen uw nekpijn kunnen verminderen.

  • Achterste spieren in de nek rekken: Houd uw hoofd recht boven uw romp. Trek uw kin naar uw borst en duw deze vervolgens met uw wijs- en middelvinger, nog dichter naar uw borst. U voelt de spieren achterin de nek rekken. Houd dit enkele seconden vast en laat daarna weer los.
  • Spieren aan de zijkant van de nek rekken: Leg uw linkerhand op uw borst en draai uw hoofd naar rechts zodat u over uw rechterschouder kijkt. Buig uw hoofd vervolgens naar achter. U voelt de spieren links in de nek rekken. Houd dit een paar seconden vast en herhaal deze oefening vervolgens aan de andere kant.

 

Jeremy Ethier laat in deze video zien hoe u deze en andere oefeningen uitvoert. Ook geeft hij tips over een goede houding om smartphone nekpijn te voorkomen.

 

Zo voorkomt u smartphone nekpijn

  • Als u langere tijd achter elkaar gebruik maakt van uw smartphone of tablet, zorg er dan voor dat u regelmatig van houding verandert. Door niet te lang in dezelfde houding te zitten, vermindert u de druk op uw nek. Hierdoor voorkomt u nekpijn.
  • Pas niet de houding van uw lichaam aan naar uw smartphone maar pas de positie van uw smartphone aan. Houd de smartphone bijvoorbeeld recht voor u of gebruik een standaard waardoor uw tablet rechtop staat. Zo voorkomt u dat u uw hoofd te ver naar voren buigt.

 

Bij langdurige nekklachten kunt u bij PMC twigt terecht voor fysiotherapie. Samen met de fysiotherapeut gaat u aan de slag om uw houding te verbeteren.

 

Wilt u weten hoe de fysiotherapeut u kan helpen bij smartphone nekpijn? Of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op. U kunt ons ook bellen via 0184 – 414320 of een mail sturen naar info@pmctwigt.nl.

Vrouw heeft spanningshoofdpijn en komt niet van haar klachten af in sliedrecht

Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. De één heeft er een paar uurtjes last van, de ander kan er dagen door geveld worden. In het laatste geval spreekt men al snel van migraine. In de lichtere gevallen spreken we eerder van spanningshoofdpijn. Het is best lastig om te bepalen of u spanningshoofdpijn of migraine hebt. Zowel migraine als spanningshoofdpijn zijn goed te behandelen door middel van fysiotherapie. Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat het onderscheid is tussen spanningshoofdpijn en migraine en wat fysiotherapie voor u kan betekenen bij deze klachten. 

De verschillen tussen spanningshoofdpijn en migraine

Allereerst is het woord spanningshoofdpijn een vergaarbak van allerlei soorten hoofdpijn en migraine is een duidelijke ziekte. Bij migraine is het bekend wat er in de hersenen gebeurt, de activatie van de hoofdpijn is bekend, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet zo is. Hieronder een lijst met symptomen die duiden op migraine: 

 

  1. Het is een hoofdpijnaanval die tussen de één en drie dagen duurt
  2. Het is een bonzende, pulserende hoofdpijn, meestal aan één kant
  3. Vaak gaat de hoofdpijn gepaard met overgeven en duizeligheid
  4. De aanvallen gaan dikwijls samen met overgevoeligheid voor licht en geluid
  5. Bij eenderde van de mensen begint de aanval met een zogenoemd aura. Dit geeft een wazig beeld, tunnelvisie en/of het zien van vlekken. Ook kunnen tintelingen in gezicht en handen optreden
  6. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning zoals bewegen of praten
  7. Er kan verminderde kracht in één hand ontstaan
  8. Het kan een vreemde smaak in de mond geven en de trek in voedsel vermindert
  9. Door de hoofdpijn is men niet in staat om door te gaan met de dagelijkse bezigheden

 

Wat zijn de symptomen van spanningshoofdpijn?

  1. De hoofdpijn kan een half uur tot enkele dagen duren
  2. Het is een knellende hoofdpijn, vaak aan beide kanten. Het gevoel alsof er een band om het hoofd zit.
  3. Misschien minder zin in eten, maar zonder misselijkheid of braken
  4. De hoofdpijn kan gepaard gaan met gevoeligheid voor licht en geluid
  5. De spieren van de nek en schouders kunnen gevoelig zijn
  6. De pijn wordt niet verergerd door inspanning
  7. Het lukt meestal wel om door te gaan met dagelijkse bezigheden

 

Wat kan een fysiotherapeut voor u doen als u last heeft van spanningshoofdpijn?

Wanneer de hoofdpijnklachten worden veroorzaakt door spanning in de nek en schouders is dit vaak door een fysiotherapeut of manueel therapeut (voor een groot deel) op te lossen. Door middel van massagetechnieken, manuele therapie en oefeningen kan de fysiotherapeut ervoor zorgen dat de spanning in de nek, schouders en eventueel op de schedelbasis afneemt. Sommige fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in nek- en hoofdpijnklachten. Bij ernstige hoofdpijnklachten kunnen pijnstillers worden ingezet en kan leefstijladvies onderdeel zijn van de behandeling.

Wat kan een fysiotherapeut voor u doen als u last heeft van  migraine?

Wanneer medicijnen niet helpen om de pijn te verminderen kan de fysiotherapeut, net als bij spanningshoofdpijn, onderzoeken of de klachten worden veroorzaakt en/of verergerd door spanning in de nek en schouders. Bij extreme hoofdpijnklachten die langer dan een aantal dagen duren zal de fysiotherapeut u naar de huisarts doorverwijzen voor verder onderzoek en eventueel sterkere medicatie. Bij acute klachten is het vaak fijn om rust te nemen en even in stilte op bed te gaan liggen. Bij voorkeur in een donkere kamer met weinig afleiding.

 

Wilt u meer weten over spanningshoofdpijn en migraine en hoe wij u kunnen behandelen?

Maak dan een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Neem contact met ons op via de website, 0184 – 414320 of info@pmctwigt.nl.

Man doet aan dagelijks stretchen in Sliedrecht

Voelt u zich aan het einde van de dag ook vaak stijf? Of heeft u last van stijve spieren en stroeve gewrichten? Dan kan dagelijks stretchen het verschil maken. Hierbij denken we vaak aan het rekken en strekken van spieren voor of na het sporten. Sporters gebruiken het stretchen van spieren tijdens de warming up en cooling down om blessures te voorkomen. In dit artikel vertellen wij u meer over waarom dagelijks stretchen goed is voor uw spieren en geven we u een aantal oefeningen. 

 

U kent het vast wel, dat gevoel van stijfheid als u een poos in dezelfde houding hebt gezeten. Vaak willen we ons dan even uitrekken. Dit is een simpele stretchoefening die er direct voor zorgt dat we ons minder stijf voelen. Door deze kleine oefeningen te doen, ontspannen we onze spieren. Dit zorgt ervoor dat we ons lekkerder voelen.

Voordelen van stretchen

Het stretchen van uw spieren heeft verschillende voordelen:

  • Stretchen vermindert stress. Wanneer u veel stress hebt, spannen uw spieren zich aan. Door te stretchen helpt u de spieren ontspannen.
  • Het verbetert de bloedsomloop. Door te stretchen circuleert het bloed beter door uw spieren waardoor deze meer zuurstof opnemen. Hierdoor voelt u zich energieker. 
  • Stretchen maakt u flexibeler en verbetert uw evenwicht. Daarnaast zorgen gestretchte spieren ervoor dat de gewrichten beter te bewegen zijn. Na een poos strekken, zult u merken dat u soepeler beweegt. 

 

Wat kunt u beter niet doen tijdens het stretchen?

Hoewel stretchen niet heel moeilijk lijkt, kunt u met stretchen uw spieren ook beschadigen. Luister tijdens het stretchen dus altijd goed naar uw lichaam. 

 

  • Stretchen direct na een krachttraining. 

Tijdens een krachttraining ontstaan scheurtjes in uw spieren. Deze herstellen en hierdoor groeit de spier. Als u stretcht vlak na de training, vergroot u de scheurtjes en de kans op ontstekingen. 

  • Uw pijngrens negeren. 

Tijdens het stretchen, kunt u lichte pijn ervaren. Deze ontstaat doordat u de spier uitrekt. Als u deze pijn negeert en het stretchen van de spier forceert, kunt u de spier beschadigen. 

 

5 snelle stretchoefeningen die u zelf kunt doen

  • Nek stretch: Pak de rechterkant van uw hoofd vast met uw linkerhand en buig hem naar links. Houd deze positie een aantal seconden vast en doe dan het tegenovergestelde. Hierna kunt u uw nek ook wat ronddraaien om hem soepeler te maken. 
  • Downward facing dog: Deze oefening wordt vaak gedaan bij Yoga. Spreid uw benen een klein beetje en buig naar voren. Probeer met uw handen de vloer te raken. U staat nu als het ware als een piramide. Als het niet lukt om met uw handen de vloer te raken, kunt u uw armen ook laten hangen. Tijdens deze oefeningen stretcht u uw benen en onderrug. 
  • Bovenbeen stretch: Deze oefening wordt vaak gedaan tijdens een warming up. Ga staan, met beide benen naast elkaar. Pak nu met uw rechterhand uw rechtervoet vast. Breng uw tenen naar uw rechterbil. Hou dit even vast, zet uw voet weer op de grond en herhaal het met uw andere been. Op deze manier stretcht u uw bovenbeenspieren. 
  • Kuit stretchen: Om uw kuit te stretchen, gaat u met uw gezicht naar de muur staan. Zet uw handen vlak tegen de muur. Zet een been voor uw andere en strek uw achterste been, uw voorste been blijft een beetje gebogen. Verplaats uw gewicht naar uw bovenlichaam, u voelt uw kuit rekken. 
  • Heup stretch: Ga zitten en zet uw voetzolen tegen elkaar. Vervolgens probeert u uw voeten zo dicht mogelijk naar uw lichaam te duwen. Probeer hierbij uw knieën op de grond te houden. Met deze oefening stretcht u de hamstrings en train u uw heupen. 

 

Deze oefeningen helpen u om te ontspannen. U kunt ze ‘s ochtends doen om de dag goed te beginnen. Zo voelt u zich de hele dag energiek. U kunt ze ook ‘s avonds doen om uw hoofd leeg te maken, waardoor u beter kunt slapen.

 

Wilt u weten hoe de fysiotherapeut u kan begeleiden met stretchen? Of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. U kunt ons ook bellen op 0184 – 414320 of een mail sturen naar info@pmctwigt.nl.