trainen tegen gewichtstoename bij koud weer

De dagen worden weer donkerder en de temperaturen zijn weer aan het dalen. De winter is in aantocht. We gaan minder naar buiten en duiken sneller met een dekentje en wat lekkers op de bank. In deze periode liggen de supermarkten nog voller met lekkernijen en is het moeilijk om uzelf in te houden. Dit is niet alleen nadelig voor uw portemonnee maar ook voor uw gewicht. Dat zal sneller toenemen naarmate u ongezond blijft eten. Benieuwd waarom we met koud weer meer eten en wat u kunt doen tegen overgewicht? Lees dan snel verder!

 

De keerzijde van gewichtstoename

Overgewicht is ongezond, dit is algemeen bekend. Maar wat zijn nu de risico’s van overgewicht? Overgewicht kan leiden tot:

  • COPD
  • hoge bloeddruk
  • artrose
  • diabetes
  • hart- en vaatziektes
  • galstenen

 

En buiten om al deze aandoeningen heeft het ook veel effect op uw energielevel; zo bent u sneller uitgeput en kortademig. Dit zou ook kunnen komen doordat overgewicht uw slaapritme kan verstoren.

 

Waarom nu juist in de winter last van gewichtstoename?

We eten anders in de winter dan in de zomer. Door het warme weer van de zomer bent u sneller geneigd naar een koel en fris drankje, waar we in de winter toch sneller een warme chocomel met een flinke dot slagroom drinken. Ook hebben we minder eetlust in de zomer door het warme weer terwijl we in de winter meer last hebben van eetbuien. Dit komt doordat we in de winter meer energie gebruiken om onze lichaamstemperatuur op peil te houden.

 

De feestdagen zijn vaak ook grote boosdoeners voor gewichtstoename. Tijdens deze periode laten we vaak ons dieet even links liggen. Maanden van te voren liggen de winkels al vol met snoepgoed en ander ongezond lekkers. Zo beginnen mensen ook al maanden van te voren met het kopen hiervan en dan is het nog moeilijk daar vanaf te blijven. Resultaat: uw gewicht neemt langzaam toe.

 

Ook kunnen we onze hormonen nog de schuld geven. Hormonen worden beïnvloed door zonlicht. In de winter wordt het sneller donker en daardoor zakt ons serotonineniveau ofwel het niveau van ons gelukshormoon. Om dit niveau weer omhoog te krijgen gaan we meer eten en dan voornamelijk producten met koolhydraten. Hierdoor zal de gewichtstoename snel gaan.

 

Voorkom gewichtstoename met de volgende tips!

Eet gezond en voedzaam

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar gezonde voeding draagt bij aan een gezond gewicht. Probeer meer groente toe te voegen aan uw maaltijd. Zorg ook voor voedende maaltijden, zodat u van een kleiner portie ook langere tijd vol zit. Gebruik daarbij meer light producten en loop met een rechte blik vooruit langs de schappen met alle snoep en koek.

 

Blijf in beweging

Door de donkere dagen is de motivatie om naar de sportschool te gaan vaak ver te zoeken. Dus om alsnog in beweging te blijven loopt u een groter rondje met uw hond. Of parkeert u de auto net wat verder van uw werk, zodat u nog een stukje moet lopen. U kunt ook samen met iemand sporten, zodat u elkaar kunt motiveren.

 

Houdt uw lichaam warm

Trek een dikke trui aan en lange sokken en daarbij nog een dikke jas. Zolang uw lichaam warm is zult u minder moeite hoeven te doen om dat gelukshormoon op peil te houden en zo zal uw lichaam minder snel aangeven te willen eten.

 

Waar kan PMC Twigt u mee helpen?

Heeft u last van van uw gewrichten of spieren door overgewicht en kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan kunnen wij u helpen door middel van fysiotherapie. Wij zorgen ervoor dat u in beweging blijft en uw lichaam warm en soepel houdt. Met als resultaat dat uw gewicht af zal nemen.

 

Wilt u hier graag meer over weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, door te bellen naar ons 0184 – 414320 of een e-mail te sturen naar info@pmctwigt.nl.

sporten tegen spierklachten

5 tips wat u er tegen kunt doen, zonder extra te stoken

Heeft u vaker last van vastzittende of spierklachten in de winter? Dan bent u niet de enige! Naast een dip in ons humeur, zorgt het koude weer bij veel mensen ook voor spierklachten. Vooral nu de energierekening voor velen van ons flink omhoog is geschoten, zetten we de verwarming een standje lager. Wilt u toch graag uw spieren warm houden deze winter? Dan geven wij u 5 tips tegen spierklachten, zonder extra te stoken!

 

De oorzaak van spierklachten bij kou

Als het koud is zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat onze spieren zich spannen om de bloedvaten in ons lichaam te vernauwen. Zo behoudt ons lichaam zelf zoveel mogelijk zijn warmte, ter bescherming van onze organen. Deze spanning in de spieren kan op langere termijn er voor zorgen dat u lichte spierpijn krijgt of de spieren stijf aanvoelen. Het vernauwen van de bloedvaten zorgt tevens voor een verminderde doorbloeding in uw spieren, waardoor deze minder zuurstof krijgen en afvalstoffen moeilijker kunnen afvoeren.

 

Tip 1: Draag warme kleding, ook binnenshuis

Zowel buiten als binnen in huis is het belangrijk om u goed warm te kleden. Een extra dikke trui kan helpen, maar overweeg ook zeker thermokleding of -ondergoed. Thermokleding zorgt voor een goede zweetafvoer, maar belangrijker nog is dat het een soort laag vormt tussen je huid en je normale kleding. Deze laag van ‘stilstaande lucht’ zorgt voor een isolatie effect en helpt uw lichaam om zijn temperatuur te behouden.

 

Tip 2: Kom in beweging

Met koud weer zijn we geneigd om binnen te blijven en veel stil te zitten. Lekker onder een dekentje op de bank bijvoorbeeld. Daar is natuurlijk niets mis mee en ontspanning is voor onszelf en voor onze spieren erg belangrijk. Echter, door het vele stilzitten kan het zijn dat uw doorbloeding niet genoeg gestimuleerd wordt.

 

Lekker in beweging blijven helpt uw lichaam dus om meer warmte te produceren. Maak bijvoorbeeld eens een extra wandeling of pak toch de fiets naar uw werk. Niet zo’n sportief type? Ook binnenshuis actief blijven kan al helpen! Ga na het avondeten niet direct bankhangen, maar doe nog even een afwas, vouw een was op of pak even de stofzuiger. Zo blijft uw huis ook nog opgeruimd; win-win dus!

 

Tip 3: Doe oefeningen gedurende de dag

Met een aantal korte warming-up oefeningen kunt u snel uw lichaam en spieren warm maken. Doe deze warming-up oefeningen minimaal twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, of gewoon wanneer u het koud heeft. Met deze oefeningen bent u binnen 3 minuten al warm!

 

Tip 4: Massage tegen spierklachten

Een massage is goed voor de doorbloeding. Het helpt uw spieren om afvalstoffen af te voeren en houdt de spieren soepel. Kies bijvoorbeeld voor een massageolie met extract van de Arnicabloem; deze staat er om bekend de doorbloeding te stimuleren en de spieren te kalmeren. Heeft u al last van pijnlijke, spierklachten? Dan kunt u ook gebruik maken van een verwarmende spierbalsem. Deze behoudt zijn werking over het algemeen langer dan een massageolie en zorgt er dus voor dat uw spieren lang warm blijven.

 

Tip 5: Houd uw spieren warm met een kersenpit of kruik

Wilt u tijdens het stilzitten toch graag wat extra warmte op uw spieren? Dan kan een kersenpitkussen of een warmwaterkruik goed van pas komen. U kunt deze precies plaatsen op de spieren waar u het meeste last van heeft. Bonustip: ze zijn ook heel fijn om uw lichaam warm te houden in bed, tijdens koude winternachten!

 

Heeft u vragen of wilt u hulp bij spierklachten?

Lukt het met onze tips niet om van uw spierklachten af te komen? Dan helpen onze fysiotherapeuten u graag! U kunt ons bereiken op 0184 – 414320 of info@pmctwigt.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen en dan nemen wij zo snel mogelijk contact op met u.

Wilt u ook in 2023 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe u in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. Helaas komt weinig van deze verhoging bij de fysiotherapeuten zelf terecht. De vergoedingen die wij als praktijk krijgen voor fysiotherapeutische zorg blijven te laag en zijn vaak niet meer kostendekkend. Natuurlijk willen wij u ook in 2023 blijven voorzien van goede fysiotherapeutische zorg, daarom delen wij onze zorgen met u en geven u graag gerichte informatie over uw keuzemogelijkheden voor 2023 als het gaat om aanvullende verzekeringen. Zeker als u regelmatig gebruik maakt van fysiotherapie! 

 

Verschil kan oplopen tot € 400,- per jaar

Het is zeker de moeite waard om u goed te verdiepen in de zorgverzekeringen, want dat kan u op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €400 per jaar. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is, aangezien de inhoud hiervan door de overheid is vastgesteld.

Het is dus belangrijk dat u goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen, zodat u weet wat u kunt verwachten van de basisverzekering en/of aanvullende verzekering. 

Gelukkig zijn er een aantal manieren om toch te besparen op uw zorgverzekering, zonder dat u persé hoeft in te leveren op goede zorg. Lees hier de tips op zorgwijzer.nl. 

Een overzicht van alle zorgpremies 2023 vindt u hier.

Vanaf 1 januari 2023 zit er geen collectiviteitskorting meer op zorgverzekeringen. Terwijl bijna 2 op de 3 Nederlanders er gebruik van maakt. Er zit één voordeel aan: het vergelijken van zorgverzekeringen wordt een stuk gemakkelijker!

 

Fysiotherapie in de basisverzekering

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaalt u dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. U kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

  • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
  • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
  • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
  • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
  • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
  • Behandeling bij artrose (maximaal 12 behandelingen op een jaar)
  • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
  • Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt tot 1 augustus 2023. Voor fysiotherapie of oefentherapie geldt een maximum van 50 behandelingen. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden voor herstelzorg.

 

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u gezond en doet u niet aan risicovolle sporten, dan heeft u – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. U bent dan beter af door apart voor uw fysiotherapiebehandelingen bij ons in de praktijk te betalen. 

Als u een grotere kans op blessures hebt door de sport die u beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als u (vaker) last heeft van uw rug heeft, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Vraag uzelf altijd af of u zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat u liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt. Er zijn geen vaste prijzen voor een fysiotherapiebehandeling. Om toch een indicatie te geven wat de gemiddelde kosten zijn van een fysiotherapeut in 2023 moet u rekening houden met €35 en €45 voor een reguliere behandeling. Gespecialiseerde behandelingen zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kosten wat meer. Kijk voor onze tarieven op de website.

Belangrijk:

  • Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijzing van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.
  • De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Wij hebben geen contract meer met verzekeraar ‘zorg en zekerheid’.
  • Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering.

 

Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past?

Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let u op?

Kijk in uw polis om te achterhalen voor welke vergoeding u in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal dus voor uzelf uw zorgbehoefte. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. 

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als u maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent.

Verwacht u komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat u loopt, betaalt u minder premie. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit bedrag betaalt u bovenop het verplichte eigen risico van €385. 

Uw eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als u veel zorgkosten verwacht. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als u het bedrag van uw verplichte en vrijwillige eigen risico niet achter de hand hebt.

Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit.

 

Let op: U heeft t/m 31 december 2022 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit uw situatie te vergelijken! Ga naar Zorgwijzer.nl om te berekenen welke polis voor u in 2023 het meest interessant is.

Wilt u meer informatie over de financiële strubbelingen waar wij als fysiotherapeuten nu tegenaan lopen. De Werkgeversvereniging Fysiotherapie heeft in november via een persbericht de noodklok geluid. Dit geeft een goed beeld waar wij mee te maken hebben.

Op deze manier staat de toekomst van de eerstelijns fysiotherapeutische zorg onder druk. 

 

man en vrouw tullen bank kan spit veroorzaken

Heeft u wel eens last van een heftige lage rugpijn die er opeens ‘in lijkt te schieten’? Vaak spreken we dan van ‘door de rug gaan’, Deze klachten worden ook wel spit of acute lumbago genoemd. Een hele vervelende pijn, die u flink kunt beperken in u bewegingsvrijheid. Benieuwd hoe spit ontstaat en wat u zelf kunt doen? Wij vertellen u er graag meer over in deze blog.

 

Spit: de symptomen en oorzaken

Acute lumbago, ontstaat altijd acuut na een verkeerde beweging of overbelasting, bijvoorbeeld na bukken of tillen. De oorzaak van spit is niet altijd 100% uit te sluiten. Het is echter meestal een scheurtje in één van de wanden van een tussenwervelschijf. Door de pijnprikkels in de tussenwervelschijf spannen de spieren in uw rug zich hard aan. Uw lichaam probeert op die manier zichzelf verder te beschermen. Door het constante aanspannen kunnen de spieren stijf worden of zelfs licht verkrampen.

 

Symptomen

De mate van uw klachten hangt af van de ernst van uw blessure. U kunt rekening houden met de volgende symptomen:

 

  • Heftige, stekende lage rugpijn
  • Stijve spieren rond de onderrug
  • Bewegingsbeperking en pijn in de onderrug tijdens het bewegen
  • Soms uitstralende pijn naar de billen en bovenbenen
  • Langdurig in dezelfde houding zitten (of liggen) is vaak pijnlijk

Oorzaken

Zoals hierboven al vermeld ontstaat spit vaak plotseling, door een verkeerde beweging of overbelasting van de rug. Verder herkennen we ook de volgende oorzaken:

 

  • Stress (veroorzaakt sneller spierspanningen)
  • Langdurig dezelfde houding aannemen
  • Slechte lichamelijke conditie
  • Ouder worden (het normale verouderingsproces van de tussenwervelschijven)

 

Ervaart u naast spit ook krachtverlies, tintelingen of een doof gevoel in uw benen? Straalt de pijn verder uit dan uw knie? Of is de rugpijn het gevolg van een ongeval? Neem dan altijd direct contact op met uw huisarts!

 

Behandeling en herstel van spit klachten

De klachten van spit verdwijnen gelukkig meestal vanzelf weer. Hoewel de pijn u misschien anders vertelt, is het belangrijk om te blijven bewegen. Doe dit wel gematigd! Ga bijvoorbeeld rustig sporten, of maak een aantal keer per dag een korte wandeling. Door het wandelen helpt u de spieren in de rug soepel te houden, waardoor u minder last zult hebben van de stijfheid.

 

Kunt u niet bewegen, omdat de pijn te heftig is? Dan kunt u pijnstillers nemen om de pijn te verzachten. Het is in dit geval beter om pijnloos te kunnen bewegen door middel van pijnstillers, dan een krampachtige houding aan te nemen. Wilt u advies over de juiste pijnstiller? Vraag dan altijd uw huisarts, apotheker of drogist om hulp!

 

Als u na 6 weken nog steeds pijn heeft, dan kunnen we starten met een behandeling. Het traject is dan vooral gericht op het voorkomen van spit klachten in de toekomst. Wilt u in de tussentijd hulp bij advies over uw houding of het bewegen zonder pijn? Ook dan staan onze fysiotherapeuten voor u klaar!

 

Wat kunt u zelf doen bij spit?

Heeft u last van lage rugpijn? Dan is het dus erg belangrijk om rustig in beweging te blijven! Niet alleen houdt u de spieren soepel en sterk, maar het stimuleert ook de doorbloeding in uw spieren. Met een goede doorbloeding kan uw lichaam meer zuurstof naar de spieren voeren en de afvalstoffen van bijvoorbeeld een ontsteking afvoeren. Om te bewegen zonder grote belasting kunt u bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. 30 minuten per dag is al voldoende.

 

Maak voor advies op maat een afspraak bij uw fysiotherapeut.

 

Oefeningen die u zelf kunt doen

Wilt u thuis ook aan uw herstel werken? Dan zijn er een aantal simpele oefeningen die u zelf kunt doen:

 

  1. De rug hol en bol maken
    Ga op uw handen en knieën op de grond zitten. Kijk langzaam omhoog en maak op die manier uw rug hol. Buig uw nek vervolgens weer rustig omlaag en maak uw rug bol. Herhaal deze beweging 10 keer op een rustig tempo.
  2. Knieën naar de borst
    Ga op uw rug op de grond liggen. Zet uw voeten plat op de grond, zodat uw knieën gebogen zijn. Breng voorzichtig uw linkerknie zo dicht mogelijk naar uw borst met behulp van uw handen. Plaats uw linkerknie rustig terug in startpositie en herhaal de beweging met uw rechterknie. Herhaal deze oefening 10 keer.
  3. Rug draaien
    Bij deze oefening start u in dezelfde positie als bij oefening 2: plat op de grond, liggend op uw rug, met uw knieën gebogen. Leg uw armen gespreid op de grond met uw handpalmen naar beneden. Tijdens deze oefening is het belangrijk dat uw schouders altijd de grond blijven raken. Houdt uw knieën bij elkaar en breng ze om en om helemaal naar links en rechts. Het is de bedoeling dat uw heupen, bekken en onderrug meedraaien. Voer de oefening zo’n 10 keer uit aan beide kanten.

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Wilt u graag meer informatie over bewegen met spit? Of wilt u graag een afspraak maken voor hulp hierbij? Dan bent u bij PMC Twigt in Sliedrecht aan het juiste adres! Bel ons via 0184 – 414320 of stuur een e-mail naar info@pmctwigt.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.