Kind heeft kinderorthopedie, zit op een bal en doet een krachtoefening.

Wanneer kinderen last hebben van het bewegingsapparaat, noemen we dat kinderorthopedie. Sommige aandoeningen zijn aangeboren en direct zichtbaar. Orthopedische problemen bij kinderen kunnen ook na een ongeval of door sportblessure ontstaan. 

 

Orthopedische problemen bij kinderen

Kinderen van iedere leeftijd, van baby tot adolescent, hebben de meest uiteenlopende klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Hierbij kun je denken aan klompvoeten, voorkeurshouding, heupdysplasie of scoliose. Ook zeldzame aandoeningen zoals skeletdysplasie of osteogenesis imperfecta (bindweefselaandoening) horen hierbij. Daarnaast kan het ook om pijnklachten of aandoeningen gaan als gevolg van een activiteit, zoals de schoolgymnastiek, een sport of vrijetijdsbesteding. Hierbij kunt u denken aan:

 

  • Hiel- of knieklachten als gevolg van de groei (Sever syndroom, retropatellaire chondropathie, Osgood Schlatter)
  • Enkelletsel
  • Voorste kruisbandletsel
  • Gegeneraliseerde hypermobiliteit
  • Lage rugklachten
  • Nek-/schouderklachten als gevolg van een afwijkende houding
  • Hoofdpijnklachten
  • Onbegrepen lichamelijke klachten

 

Wees er op tijd bij

In de meeste gevallen zal de pijn een belemmerende factor voor kinderen zijn waardoor ze hun activiteit niet goed/niet meer kunnen uitvoeren. Daarom is het belangrijk om tijdig uw kind aan te melden, zodat het kind weer aan zijn dagelijkse activiteiten kan (blijven) meedoen. Wilt u meer weten over kinderorthopedie, neem dan gerust contact op met een van onze fysiotherapeuten. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0184 414320 of mail ons op info@pmctwigt.nl

 

Man met ALS zit in een rolstoel te genieten van de zon.

Op ALS dag staan we stil bij deze ziekte en haar gevolgen. Wereldwijd overlijden er jaarlijks zo’n 123.000 mensen aan deze ziekte. Het is ingrijpend voor zowel de getroffenen als hun naasten. In deze blog gaan we dieper in op ALS en leggen we uit wat we met fysiotherapie voor u kunnen betekenen.

 

Wat is ALS?

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een spierziekte die ontstaat in de hersenen en het ruggenmerg. De ziekte verspreidt zich snel door het lichaam en is momenteel niet te genezen. Typerend is het progressieve uitvallen van spieren.

 

Ongeveer 5 op de 100.000 mensen krijgen de diagnose ALS. Dit komt meestal voor tussen het veertigste en zestigste levensjaar. In vijf tot tien procent van de gevallen is er sprake van erfelijkheid. De verlamming van de ademhalingsspieren leidt vaak tot een beperkte levensverwachting na de diagnose.

 

Onderzoek naar de oorzaak en mogelijke behandelingen van ALS is gaande. Hoewel de exacte oorsprong van de ziekte nog onbekend is en er momenteel geen geneesmiddel beschikbaar is, richt het huidige onderzoek zich op het begrijpen van de onderliggende oorzaken. Dit zijn met name de afbraak van zenuwbanen tussen de hersenen en spieren, wat resulteert in het verlies van spierfunctionaliteit.

 

Wat zijn de symptomen van ALS?

De aanvangssymptomen van ALS zijn vaak subtiel en niet direct ernstig. Patiënten raadplegen vaak hun huisarts met vage klachten, zoals onhandigheid, verminderde articulatie of problemen met lopen. Deze klachten kunnen zich uiten in vaker struikelen, slikproblemen of moeite met eenvoudige handelingen zoals het dichtmaken van knopen.

 

De meest voorkomende symptomen zijn:

 

  • Verzwakking van spieren met als gevolg het uitvallen van armen of benen.
  • Stijfheid, spierkrampen en verlies van kracht.
  • Moeite met opstaan, lopen en draaibewegingen.
  • Verminderde spraak- en slikvaardigheid.
  • Gevoelens van angst en somberheid.
  • Hangend hoofd als gevolg van verminderde activiteit van de nekspieren.
  • Ademhalingsproblemen.

 

Hoe kunnen onze fysiotherapeuten helpen?

Hoewel er momenteel geen medicijn beschikbaar is, bieden onze fysiotherapeuten waardevolle hulp en behandeling aan mensen die lijden aan ALS. Ze staan klaar om te assisteren bij het aanpakken van de uitdagingen en beperkingen die gepaard gaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

 

Hier zijn enkele manieren waarop onze fysiotherapeuten kunnen ondersteunen:

 

  • Verschaffen van informatie en advies over het behoud van lichamelijke conditie en kracht.
  • Onderzoek van pijnklachten en functionele beperkingen.
  • Advies en begeleiding bij problemen met mobiliteit, inclusief lopen.
  • Instructies en ondersteuning voor zowel de patiënt als mantelzorgers bij het omgaan met uitdagingen zoals opstaan, zitten en uit bed komen.
  • Monitoring van de longfunctie en het verstrekken van relevante informatie.
  • Instructie in ademhalings- en hoesttechnieken om de ademhaling te optimaliseren.

 

Bent u geconfronteerd met de ziekte en wilt u hulp van onze fysiotherapeuten?

Wij staan klaar om u te ondersteunen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten willen u begeleiden bij de problemen die u ondervindt bij deze ziekte. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0184 414320 of mail ons op info@pmctwigt.nl

Een man en een vrouw doen Tai Chi.

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met knieartrose. In deze blog gaan we wat dieper in op knieartrose en hoe Tai Chi en fysiotherapie een rol spelen in het verlichten van de pijn.

 

Wat is knieartrose?

Artrose, een veelvoorkomende vorm van reumatische aandoening, kenmerkt zich door het dunner worden van het kraakbeen in de knie. Dit leidt tot een wrijving tussen de botten, wat vaak ontstekingen veroorzaakt in het omliggende weefsel van de knie. Deze ontstekingen resulteren in pijn en stijfheid. Als reactie op deze wrijving, groeit er vaak extra botweefsel aan de randen van de knie, waardoor het gewricht breder kan worden en de knie er anders uit kan gaan zien.

 

De exacte oorzaken van artrose blijven grotendeels onduidelijk. Echter, het valt op dat de meerderheid van de mensen met knieartrose ouder is dan vijftig jaar en vrouwelijk is. Er wordt steeds meer erkend dat artrose vaak het resultaat is van verschillende factoren die samenkomen. Dit zijn enkele factoren:

 

  • Erfelijke aanleg kan een rol spelen, waarbij artrose zich vaak op jongere leeftijd (onder de 40 jaar) en in meerdere gewrichten manifesteert.
  • Eerdere blessures of schade aan of rondom het kniegewricht kunnen leiden tot verminderde stabiliteit en verhoogde gevoeligheid.
  • Overgewicht plaatst extra belasting op het kniegewricht, wat kan leiden tot beschadiging.
  • Langdurige en zware belasting van het kniegewricht.
  • Uitvoeren van zwaar lichamelijk werk.
  • Overmatige en intense lichaamsbeweging.
  • Aanwezigheid van andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.

 

De rol van Tai Chi bij knieartrose

Uit onderzoek van reumatoloog Chenchen Wang is gebleken dat Tai Chi effect kan hebben op de vermindering van pijn en mobiliteit bij knieartrose. Tai Chi omvat namelijk vloeiende, harmonieuze bewegingen die rond en continu zijn. Door deze bewegingen nauwgezet en intensief te volgen, ontwikkelt u een bewustzijn van zowel uw lichaam als geest. De fysieke aspecten van Tai Chi dragen bij aan het vergroten van flexibiliteit, kracht en souplesse, waardoor de belasting op gewrichten vermindert en pijn kan afnemen. Daarnaast suggereert het mentale aspect van Tai Chi dat het kan bijdragen aan het omgaan met chronische pijn, aangezien de sport bij verschillende patiëntengroepen met chronische aandoeningen pijn, depressie en angst lijkt te verminderen.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij knieartrose?

Helaas is er geen genezing voor artrose beschikbaar, maar het is mogelijk om ermee te leren leven. Fysiotherapie kan hierbij waardevolle ondersteuning bieden. Door middel van diverse oefeningen kunt u leren om te gaan met de pijn en stijfheid die gepaard gaan met artrose. Deze therapie helpt u om uw kniegewricht op een zo normaal mogelijke manier te gebruiken, waardoor u weer vertrouwen krijgt in uw bewegingsvermogen. Daarnaast kunt u ook advies krijgen om lichte beweegsporten, zoals Tai Chi, te volgen.

 

Heeft u knieartrose en wilt u hiermee om leren gaan?

Neem dan contact met ons op. Door middel van een persoonlijk behandelplan gaan wij samen met u aan de slag om uw zodanig te verlichten, zodat u uw dagelijkse activiteiten goed kunt oppakken. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0184 414320, een mail te sturen naar info@pmctwigt.nl of op onze contactpagina het formulier in te vullen.