burn-out, depressie klachten, mindfulness, fysiotherapie, psychologie, Sliedrecht

Sliedrecht, 2 juni 2020  – Paramedisch Centrum Twigt en Psychologenpraktijk ID hebben de handen ineengeslagen om mensen met een burn-out, of op depressie-gerichte klachten, binnen drie maanden weer fysiek en mentaal fit te maken. Kern van de aanpak zit in het samenbrengen van alle kennis en faciliteiten op één locatie en daarmee een geïntegreerd traject te bieden.

“Wat we merken, is dat cliënten met lichamelijke klachten niet verder komen doordat ze mentaal geblokkeerd zijn”, legt Lonneke Twigt van het gelijknamige Paramedisch Centrum uit. “We geven dan het advies om eens met een psycholoog te praten, maar die stap is vaak te groot.” 

Het stellen van grenzen

Mechteld Buizert van Psychologenpraktijk ID behandelt veel mensen met burn-out of op depressie-gerichte klachten. Een belangrijk aspect van haar behandeling is dat cliënten weer gaan sporten. “Een deel van hen is echter niet gewend om meer te bewegen dan het uiterst noodzakelijke. Mensen die het wel gewend zijn, weten vaak niet waar hun grenzen liggen. Intensieve begeleiding is dus essentieel om mensen in beweging te krijgen, maar ze ook te behoeden voor blessures.”

Een behandeltraject op maat

Het afgelopen jaar hebben beiden aan een gezamenlijk traject gewerkt om medewerkers binnen drie maanden weer fysiek en mentaal fit te maken. Inmiddels ligt er een werkboek klaar en kunnen de eerste cliënten starten. Dit gebeurt in de praktijk van Twigt in sporthal De Basis aan de Benedenveer 1 in Sliedrecht. Hier ontmoeten cliënten alle hulpverleners onder één dak; zowel die gericht zijn op de fysieke als mentale gezondheid. Cliënten worden vooraf uitgebreid onderzocht op hun gesteldheid en ontvangen vervolgens een traject op maat. Hierbij is ook aandacht voor haptonomie en voeding.

Focus op de zakelijke markt

Lonneke Twigt: “In eerste instantie richten we ons op de zakelijke markt en bieden werkgevers een maximale wachttijd van slechts twee weken aan, zodat hun medewerkers zo snel mogelijk aan hun herstel kunnen werken. We sluiten elk traject af met een specifiek plan van aanpak om toekomstbestendig te zijn. Dit kan door de cliënt gedeeld worden met de werkgever, zodat beiden handvatten hebben voor de toekomst en hoe verdere problemen te voorkomen.” Mechteld Buizert: “We zijn er klaar voor en ons team is enthousiast om te beginnen.”