Wat is de functie van uw gewrichten?
Vandaag nemen we een kijkje in de anatomie van de mens, waarbij wij de gewrichten uitlichten. Gewrichten hebben namelijk een hele belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Van lopen tot het bewegen van uw armen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat. Maar wat is nu de exacte functie van gewrichten binnen ons lichaam? Wat voor soort gewrichtsaandoeningen zijn er en hoe kunnen deze verholpen worden?
Wat is de functie van uw gewrichten?
Gewrichten bestaan uit twee of meer botten die met elkaar in verbinding staan, waardoor een beweging kan worden gemaakt. In de meeste gewrichten zijn de uiteinden voorzien van kraakbeen. Zo worden de botten beschermt en helpt het bij het maken van glijbewegingen. Rondom ieder gewricht zit het gewrichtskapsel waarin synovium bevindt. Synovium is een vloeistof met als functie dat de bewegingen van de gewrichten soepel verlopen. Daarnaast worden de botstructuren in een gewricht bij elkaar gehouden door middel van gewrichtsbanden (ligamenten). Gewrichtsbanden zijn gemaakt van bindweefsel en maken ook onderdeel uit van het gewrichtskapsel.
Verschillende soorten gewrichten
In ons lichaam komen veel verschillende soorten gewrichten voor. Omdat niet elk gewricht dezelfde beweging kan maken zijn deze onderverdeeld in verschillende categorieën.
synoviale gewrichten
De meeste gewrichten zijn beweeglijk, dit noemen we synoviale gewrichten. Deze zorgen ervoor dat we ons goed kunnen bewegen. Bij dit soort gewrichten kunt u denken aan het schoudergewricht, ellebooggewricht, polsgewricht, heupgewricht, kniegewricht en het enkelgewricht.
kogelgewrichten
Kogelgewrichten bestaan uit een bal en een kom. Dit zijn gewrichten die alle kanten op kunnen draaien. Een goed voorbeeld hiervan is de schouder, die u in de rondte kunt draaien. U hoort soms ook wel dat de schouder uit de kom schiet. Bij dit letsel zit de kop (bovenste deel bovenarmsbot) niet meer in de kom (onderste deel van het schouderblad). Herstel van dit letsel kan vier tot zes weken duren.
scharniergewricht
Net zoals de scharnier van een deur kan een scharniergewricht maar op en neer buigen. Dit soort gewrichten zitten in uw elleboog en knie.
rolgewricht
Zoals de naam al aangeeft zorgt dit gewricht ervoor dat de botten om elkaar heen kunnen ‘rollen’. Het rolgewricht zorgt ervoor dat uw ellepijp en spaakbeen om elkaar heen draaien, waardoor uw handen vervolgens weer kunnen draaien.
zadelgewricht
Dit gewricht zit bijvoorbeeld tussen de duim en de handwortel. De botdelen vormen een zadel. Dankzij de bolle en de holle kromming is beweging op twee vlakken mogelijk.
Waarvoor dienen gewrichten?
Het gewricht is een heel belangrijk maar dus ook veelzijdig en ingewikkeld onderdeel van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons soepel kunnen bewegen. Ook spieren vervullen een belangrijke rol wanneer het aankomt op onze gewrichten. Ze houden het gewrichtskapsel en gewrichtsbanden bij elkaar en zijn door middel van pezen verbonden met onze botten. Bij het maken van een verkeerde beweging, overbelasting of schade aan het gewricht ontstaat gewrichtspijn.
Wat is gewrichtspijn?
Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 68% van de globale bevolking pijn ervaart aan gewrichten. Met als gevolg dat dit een negatief effect heeft op het dagelijkse leven. Gewrichtspijn kan overal in het lichaam voorkomen in de vorm van vastzittende gewrichten, gevoeligheid en zwelling. Daarnaast is gewrichtspijn te onderscheiden chronisch en niet-chronisch.
Niet chronische gewrichtspijn
Enkele voorbeelden van niet-chronische gewrichtspijn zijn gescheurde gewrichtsbanden, ontwrichting (arm of been uit de kom). Ook een verstuiking is een vorm van een niet chronische gewrichtspijn. De gewrichtsbanden zijn verrekt of verzwikt, waardoor het bot niet meer normaal in het gewricht zit en is opgezet.
Chronische gewrichtspijn
Er zijn ook een aantal vormen van chronische gewrichtspijn. Denk hierbij aan reumatoïde en artrose. Deze twee vormen worden veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten. Artrose kan voorkomen bij alle leeftijden, maar komt het meest voor bij ouderen, omdat deze groep hun gewrichten te weinig gebruikt. Bij sporters en mensen met overgewicht worden de gewrichten te zwaar belast. De meest voorkomende gewrichtspijn is kniepijn. Denk bijvoorbeeld aan een knie verrekking- of verstuiking door het sporten.
gewrichtsblokkade
Heeft u last van vermoeidheid, een algehele verslechtering van de gezondheid of kunt u niet soepel bewegen? Dan heeft u wellicht last van een blokkade in het gewricht. In het begin hoeft er nog niet aan de bel getrokken te worden, maar het is altijd handig hier goed op te letten. Het kan immers ook zijn dat u al jarenlang last hebt van een blokkade en dit niet weet. Bij een blokkade komt het gewrichtskapsel klem te zitten tussen de twee botten. Dit kan gebeuren door overbelasting van de gewrichten of een verkeerde beweging. De ruimte tussen de twee botten wordt verminderd, waardoor een blokkade ontstaat.
gewrichtsontsteking
Door veranderingen van het kraakbeen komen kraakbeendeeltjes los die ontstoken raken. Hierdoor zwelt het gewrichtsvlies en gaat het vocht produceren. Daardoor wordt het gewricht warm en veroorzaakt pijn. Een gewrichtsontsteking treedt vaak op wanneer iemand met artrose zich heeft verstapt, waardoor het gewricht wordt verdraaid.
Hoe ontstaat de pijn?
Door het uitvoeren van alledaagse bewegingen wordt er constant druk op de gewrichten gezet, waardoor ze kans lopen beschadigd te raken. Zoals hierboven aangegeven is de knie de meest voorkomende boosdoener wanneer het gaat om gewrichtspijn. De knie vangt namelijk het meeste lichaamsgewicht op en is daarom extra kwetsbaar voor beschadiging en pijn. Gaat u sporten? Dan heeft u nog meer kans op beschadigingen aan de knie. Door te landen komt het lichaamsgewicht harder op de knie terecht. Ook tijdens ongelukken is er een kans op gewrichtspijn. Het kan zijn dat de gewrichtsbanden door een traumamoment de krachten niet aankunnen en hierdoor scheuren.
Wat kunt u zelf doen bij gewrichtspijn?
Door in beweging te blijven en goed te rusten verbetert niet alleen uw algemene conditie, maar ook uw hart, longen en gewrichten. Het is bijvoorbeeld voor uw algehele gezondheid belangrijker om dagelijks 30 minuten te bewegen dan drie keer per week een uur. Per gewrichtsaandoening moet gekeken worden, welke bewegingen juist wel en niet verantwoord zijn. Bij veel pijn in de heup of knie hoort u bijvoorbeeld niet veel te traplopen, maar wel het gewricht te blijven buigen en te strekken. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden
Ervaart u gewrichtsklachten? Neem contact op met PMC Twigt
Pijn in de gewrichten kan uw dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. Ervaart u gewrichtsklachten? Bel tel: 0184414320 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@pmctwigt.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.